De favoriete
Kuip-concerten van…

Als Marco Borsato op woensdag 29 mei zijn eerste noten zingt in De Kuip is het lange wachten voor Jan van Merwijk voorbij. Bijna elf jaar lang heeft de stadiondirecteur geen concert in De Kuip gezien, maar dit voorjaar komt er eindelijk een einde aan die periode. Net als Van Merwijk kijkt ook MOJO-directeur John Mulder met smart uit naar het concert van Borsato. Beide mannen, die menig show in De Kuip hebben gezien, staan stil bij hun drie meest legendarische.

De top drie van Jan van Merwijk:

  • U2 (1993): Zes jaar na de legendarische Joshua Tree Tour zette U2 De Kuip weer in vuur en vlam. In 1993 stond de band drie avonden op het podium tijdens de Zooropa tour.
  • Dire Straits (1992): De afscheidstournee van de band rondom Mark Knopfler bestaat onder meer uit vier optredens in De Kuip. Geen enkele internationale artiest stond vier keer achter elkaar in het stadion.
  • Marco Borsato (2004): Twee jaar na zijn eerste concertreeks in De Kuip (drie stuks) keert Borsato terug naar het stadion. Het lukt hem om liefst zes keer (!) alle kaarten te verkopen.


Veel (inter)nationale topartiesten kregen te maken met de organisatiekwaliteiten van de MOJO-directeur John Mulder. Hij is al meer dan dertig jaar betrokken bij de organisatie van de grootste concerten in De Kuip.

De top drie van John Mulder:

  • Marco Borsato (2002): De op dat moment populairste artiest van Nederland stond in 2002 voor het eerst in De Kuip. In totaal gaf Borsato dat jaar drie concerten in het Rotterdamse stadion.
  • U2 (1993): Zes jaar na de legendarische Joshua Tree Tour zette U2 De Kuip weer in vuur en vlam. In 1993 stond de band drie avonden op het podium tijdens de Zooropa tour.
  • Pink Floyd (1994): The Division Bell Tour vond plaats in een onlangs verbouwde Kuip. Het dak was nog maar net bevestigd toen Pink Floyd in 1994 drie avonden achter elkaar in het stadion stond.


Een lijst met artiesten die het maximale uit het stadion haalden. ‘De Kuip ademt muziek. In combinatie met de uitstraling maakt het de locatie uniek’, aldus Mulder. Van Merwijk hoopt dat de komst van Borsato en Rammstein slechts het begin van een revival is. ‘Wat mij betreft komen er meer concerten. Ik heb altijd gezegd dat het mogelijk was.’

Ook een concert in De Kuip meemaken? Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de zondagmiddagshow van Marco Borsato op 2 juni.