VAN DE TEKENTAFEL NAAR DE KUIP

Arne Slot had slechts enkele weken de tijd om als hoofdcoach van Feyenoord zijn voetbalvisie over te brengen op een voor hem nieuwe selectie. Toch is hij daar binnen een mum van tijd, samen met zijn staf, in geslaagd. Een terugblik op zijn eerste periode als Feyenoord-trainer.

Oefenen, oefenen, oefenen

Als trainer staat Arne Slot voor aanvallend voetbal, waarbij hij zijn team het liefst hoog op het veld druk wil laten zetten. Dat kost enorm veel kracht, zo weet ook de nieuwe hoofdcoach van Feyenoord, en dus plant hij rondom zijn trainingen veel oefenwedstrijden in om de spelers aan deze speelwijze te laten wennen. In KAA Gent, AEK Athene, FC Zürich, BSC Young Boys, Werder Bremen, PAOK Saloniki, ADO Den Haag en Atlético Madrid worden acht mooie tegenstanders gevonden. In Rotterdam en tijdens het trainingskamp in Oostenrijk en Zwitserland maakt Slot van de selectie een hecht team, waarin iedereen weet wat er op welk moment van wie wordt verwacht.

Kolkende Kuip

De eerste officiële wedstrijden in de Europa Conference League verlopen nog moeizaam. In de uitwedstrijd tegen FC Drita (0-0) wordt niet gescoord en in De Kuip net iets te vaak. De ploeg uit Kosovo weet namelijk zelfs op voorsprong te komen, maar Feyenoord plaatst zich ternauwernood alsnog voor de volgende ronde. Ondanks de moeizame 3-2 zege laat Guus Til De Kuip met drie goals ouderwets kolken. Het legioen laat het stadion een ruime week later ook op de grondvesten schudden als Atlético Madrid in een verhit oefenduel met 2-1 wordt verslagen. Het team van Slot speelt goed voetbal, maakt het de Spaanse kampioen knap lastig en de Madrilenen raken daardoor zo van de leg dat Yannick Carrasco met rood het veld moet verlaten en trainer Diego Simeone zich na afloop amper in bedwang kan houden.

Op schot

Hoewel de oefenzege op Atlético misschien weinig waarde heeft, geeft het de ploeg wel een enorme boost qua zelfvertrouwen. Dat blijkt wel uit de wedstrijden die volgen. Voorafgaand aan het duel met de Spanjaarden werd FC Luzern in Zwitserland al met 0-3 verslagen en enkele dagen na Atlético-thuis gebeurt dit ook in De Kuip: 3-0. Bij de competitiestart is Feyenoord met 0-4 te sterk voor Willem II en in de eerste play-offwedstrijd van de Europa Conference League wordt IF Elfsborg met 5-0 verslagen.

Feyenoord is – kortom – op schot en maakt de ene na de andere goal. Het gevaar komt van meerdere kanten. Luis Sinisterra zit goed in zijn vel en scoort erop los, maar ook de nieuwelingen Alireza Jahanbakhsh en Guus Til weten het net gemakkelijk te vinden, terwijl Bryan Linssen als spits goed bezig is. Na het thuisduel met Elfsborg velt hij Go Ahead Eagles met twee goals: 2-0.

Interlandbreak

Het eerste blok wordt enigszins in mineur afgesloten door twee verliespartijen. IF Elfsborg en FC Utrecht blijken beiden met 3-1 te sterk in eigen huis. Waar de nederlaag in Zweden zonder gevolgen blijft en Feyenoord zich dankzij de ruime thuiszege plaatst voor de groepsfase van het nieuwe Europese toernooi, doet de eerste nederlaag in het nieuwe Eredivisie-seizoen pijn. ‘Maar we moeten niet vergeten dat we oké aan het seizoen zijn begonnen,’ klinkt het realistisch uit de mond van Slot. Onderaan de streep heeft Feyenoord zich uitstekend gepresenteerd in de eerste fase van het seizoen 2021-2022. Het team overleefde drie voorrondes van de Europa Conference League en staat na drie competitieduels op zes punten. Na de interlandbreak is Maccabi Haifa-uit de eerste groepswedstrijd waarin Feyenoord zich weer kan laten zien. In het weekend staat de volgende test gepland: PSV-uit (zondag 19 september).