ROY MAKAAY, PARKDIRECTEUR TIJDENS DE DROOMZOMER

Roy Makaay (46) treedt van 25 juni tot en met 2 juli op als parkdirecteur tijdens De Droomzomer. Een gesprek met de oud-topspits over zijn ideale vakantie, zijn ervaringen in Oranje en zijn klik met Wijnaldum.

Wij gingen toen ik jong was altijd op vakantie in Nederland, meestal naar een camping in Zeeland. De bal ging altijd mee. Als er sportactiviteiten te doen waren, was ik van de partij. Daarom vind ik De Droomzomer zo’n mooi initiatief,’ zegt Roy Makaay. De komende zomer staat bol van de sport. Om met elkaar de grootste sportevenementen te beleven tijdens een vakantie in eigen land, vindt van 11 juni tot en met 6 september voor het eerst ‘De Droomzomer’ plaats op Droompark De Zanding in Otterlo. Mensen kunnen samen sport kijken, meedoen aan sportactiviteiten, zich laten inspireren door boeiende verhalen van (oud-)sporters, of juist lekker ontspannen en genieten van massages of schoonheidsbehandelingen. Het aanbod tijdens De Droomzomer is heel divers. Er kunnen wedstrijden gevolgd worden via grote schermen op gezellige en coronaproof terrassen met live voor- en nabeschouwingen met (oud)sporters. Er zijn iedere dag gratis sportlessen, van boksen tot (sup)yoga. Er komen ijsbaden met ademhalingssessies. In de Healing Garden kan men relaxen met bijzondere massages. Voor kinderen zijn er speurtochten, toernooitjes, een sportbingo en marshmallow-avonden bij het kampvuur. Ook worden er geregeld clinics gegeven door Feyenoord Soccer Schools. En dat allemaal gecombineerd met een verblijf in een premium bungalow of cottage midden op de Veluwe.

‘Er wordt steeds minder bewogen, er is zoveel afleiding’

‘Het is heel belangrijk dat zulke initiatieven er zijn in deze tijd. Sporten is zo belangrijk, zeker voor de jeugd,’ stelt Makaay. ‘Er wordt steeds minder bewogen, er is zoveel afleiding. Het is een andere tijd dan toen ik opgroeide. En door corona was het lange tijd nog lastiger om te sporten. En dan heb ik het nog niet eens over het sociale aspect van sporten, om lekker met vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten en buurtgenoten te kunnen bewegen.

Oranjegekte

Makaay is een van de in totaal veertien ‘parkdirecteuren’ die hun stempel op het programma van De Droomzomer gaan drukken. Ze verzorgen clinics, vertellen inspirerende verhalen en doen ook de voor- en nabeschouwingen bij de sport van die dag. ‘Ik zal voetbalclinics geven, proberen jong en oud een leuke middag te bezorgen,” zegt Makaay. “Tijdens inspiratiesessies zal ik vertellen hoe ik mijn carrière heb ervaren, de lessen die ik heb geleerd.’ Van 25 juni tot en met 2 juli, tijdens het EK, is Makaay parkdirecteur. Hij lost zijn oud-Feyenoord-ploeggenoot Ron Vlaar af, die een week eerder de scepter zwaaide op De Zanding. Makaay, die tijdens zijn carrière uitkwam voor Vitesse, Tenerife, Deportivo La Coruña, Bayern München en Feyenoord, weet wat het is om aan het EK mee te doen. De 43-voudig international was van de partij tijdens de EK’s van 2000 en 2004. ‘Het EK van 2000 was extra bijzonder, omdat het in eigen land was. De Oranjegekte was enorm.’ Het EK van 2000 liep helaas niet goed af. Sportief niet, maar voor Makaay ook privé niet. ‘Voor de halve finale tegen Italië raakte ik geblesseerd aan mijn enkel. Ik moest naar het AMC en zei: ik wil geen kamer met uitzicht op de Arena. Ik lag met mijn enkel in het gips, terwijl ik eigenlijk een paar kilometer verderop in het stadion moest zijn. Ik had dolgraag in willen vallen tegen die Italianen. We speelden zo goed. Wie kan er nou bedenken dat je in de reguliere speeltijd twee penalty’s mist en daarna ook nog wordt uitgeschakeld na strafschoppen? Op de ochtend van de wedstrijd tegen Italië kwam bondscoach Frank Rijkaard trouwens nog even langs in het ziekenhuis.’ Het EK van vier jaar later in Portugal was een geheel andere ervaring. Hoewel opnieuw de halve finale werd gehaald. ‘Het liep niet lekker voor dat EK. In Nederland werd er geen stuiver gegeven voor onze kansen. We overleefden op miraculeuze wijze de groepsfase. De kwartfinale tegen de Zweden, die we na strafschoppen wonnen, was nog wel oké. Maar ja, de halve finale tegen Portugal… Edwin van der Sar keepte weergaloos, hield ons in de race. Tot de laatste seconde konden wij nog 2-2 maken, maar zij waren beter.’

De Oranjezomer

Buiten de sport- en inspiratiesessies om presenteren Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen van 12 juli tot en 8 augustus samen met Hélène Hendriks het programma ‘De Oranjezomer’ op het vakantiepark. Dit entertainmentprogramma is momenteel al dagelijks te zien op SBS6. ‘Dat leidt tot nog meer verbinding, want los van het sportieve aspect weten deze presentatoren als geen ander voor entertainment met een flinke portie humor en satire te zorgen’, verklaart Bruil. Wellicht dat tijdens De Droomzomer vriendschappelijke contacten voor het leven ontstaan, zoals Makaay dat binnen Feyenoord ook heeft mogen ervaren. Hij maakte als speler ‘Gini’ nog mee, die op zijn zestiende debuteerde in Feyenoord 1. Na zijn actieve carrière bleef Makaay verbonden aan de club als trainer. In zijn rol als specialistentrainer werkte hij ook met o.a. Steven Berghuis. ‘Gini wilde als jong ventje vanaf dag één leren, vroeg de oudere spelers om raad en luisterde naar hen. Ik heb dat ook anders meegemaakt met jonge spelers, hoor. Twee dagen voor een wedstrijd ging ik vaak in m’n eentje afwerken op de goal. Gini kwam dan vragen of hij ook mee mocht doen. We hebben al die jaren contact gehouden. Stapje voor stapje is hij een speler van absolute wereldklasse geworden. Mooi dat ik hem aan het begin van zijn loopbaan nog een beetje heb kunnen helpen.

Op het veld

Aan de tijd van Makaay bij Feyenoord kwam eind 2019 een einde, na 12,5 jaar in verschillende hoedanigheden. Tegenwoordig doe ik veel ambassadeurswerk voor Bayern München. Het liefst wil ik weer het veld op om te trainen. Ik zie wel wat de zomer gaat brengen. Ik kijk nu eerst vooral uit naar De Droomzomer.