TERUGBLIK AFGELOPEN WEDSTRIJDEN

De strijd om Europees voetbal

Het einde van dit seizoen komt in zicht en de spanning in de Eredivisie neemt langzaam toe. Met nog maar een aantal wedstrijden te spelen is de strijd om Europese tickets nu echt losgebarsten. In de vorige editie van het FBC Online Magazine las u dat Feyenoord de vierde plek in handen had. In de wedstrijden die daarop volgden wisselden goede en slechte prestaties elkaar af. Er leek geen vuiltje aan de lucht nadat Feyenoord in eigen huis met overtuigende cijfers won van Willem II. De 5-0 overwinning op het team van Zeljko Petrovic, die eerder dit seizoen nog de assistent van Dick Advocaat was, bleek helaas geen opmaat naar meer successen.

Uitschakeling bekertoernooi

Drie dagen na de zege op de Tilburgers gaf Feyenoord een bekeroverwinning op pijnlijke wijze uit handen. Na een uur spelen in Heerenveen kreeg Steven Berghuis zijn tweede gele kaart en daardoor moesten zijn teamgenoten met een man minder verder. In de laatste tien minuten van een knotsgekke slotfase gaf het tiental een 1-3 voorsprong uit handen en verloor het met 4-3 van sc Heerenveen. Daardoor bleek de kwartfinale het eindstation voor Feyenoord.

Teleurstellende resultaten

Ook in Enschede, Groningen en Alkmaar wist Feyenoord niet de volle buit te pakken. Het team van Dick Advocaat moest diep gaan tegen FC Twente voor een punt (2-2) en in het hoge noorden wisten beide teams niet te scoren (0-0). Bij AZ was Myron Boadu dodelijk effectief met drie doelpunten. Mede door zijn hattrick verloor (4-2) Feyenoord van AZ, dat de voorsprong op de ranglijst daarmee vergrootte. Een knappe 6-0 thuisoverwinning op VVV-Venlo leek de neerwaartse spiraal te doorbreken, maar de wedstrijden tegen PSV en FC Emmen gooiden roet in het eten. Na een intense strijd in Eindhoven, waar eigenlijk alleen een zege telde, bleek de openingstreffer van Steven Berghuis niet voldoende. In een gewijzigde formatie met drie verdedigers kon Feyenoord de gelijkmaker van Donyell Malen niet voorkomen: 1-1. Een week later was het Michael de Leeuw die ervoor zorgde dat de Emmenaren een punt mee naar huis namen. De invalbeurt van Aliou Balde, die zijn officiële debuut voor Feyenoord maakte, leverde Feyenoord wel een lichtpuntje maar geen bevrijdende winnende goal op.

Plek vier in het vizier

Tegen Fortuna Sittard (2-0) en FC Utrecht (1-2) slaagde Feyenoord er wel in om de volle buit te pakken. Steven Berghuis speelde in beide duels een belangrijke rol, door niet alleen twee assists te verzorgen maar ook door twee keer trefzeker te zijn. De aanvoerder komt daarmee op een totaal van 17 Eredivisie-doelpunten en is nog één goal verwijderd van zijn meest doeltreffende seizoen in competitieverband: achttien Eredivisie-goals namens Feyenoord in 2017-2018.

Slotfase competitie

In de laatste wedstrijden van het seizoen staat er nog veel op het spel voor Feyenoord. Met slechts twee punten verschil wordt de eerstvolgende wedstrijd (Vitesse-thuis) op 25 april cruciaal in de strijd om Europees voetbal. Het team kan die middag rekenen op steun van maximaal 6.500 supporters. De duels van dat weekend in de Eredivisie maken namelijk onderdeel uit van een pilot van de overheid om weer publiek toe te laten in onder meer voetbalstadions.