TOPPERMAAND MET UPS EN DOWNS

Slot 2020

We zijn al even onderweg in het nieuwe jaar, maar blikken kort terug op de laatste twee duels van 2020. Daarin kon Feyenoord zich alvast opwarmen voor de toppermaand januari met een lastige uitwedstrijd tegen Vitesse en een thuisduel met sc Heerenveen. In Arnhem bleek dat bij voetbal soms ook geluk komt kijken. Door de verloren wedstrijd tegen de Arnhemmers (1-0) kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van 26 Eredivisie-wedstrijden. Ondanks de sterke tweede helft van Feyenoord, dat wegens afwezigheid van aanvoerder Steven Berghuis in een 5-3-2-formatie speelde, lukte het niet om langszij Vitesse te komen. Deze domper werd een week later in De Kuip snel vergeten dankzij hattrickheld Bryan Linssen. De aanvaller was persoonlijk verantwoordelijk voor de enige treffers in het duel met sc Heerenveen. Door de drie goals van Linssen sloot Feyenoord het jaar 2020 met een overwinning af en stond de ploeg na veertien Eredivisie-wedstrijden op 29 punten.

Januari toppermaand

Bij het aanbreken van toppermaand januari stonden Dick Advocaat en zijn mannen eerst nog een stadsderby en thuisduel met PEC Zwolle te wachten. Het bleek een goede generale repetitie te zijn voor de Klassieker die op 17 januari werd gespeeld, want zowel Sparta Rotterdam (0-2) als PEC Zwolle (1-0) werden verslagen.

De Klassieker

Na de eerste Klassieker van 2020 stond Feyenoord na afloop met lege handen. Door een treffer in de eerste helft van Ryan Gravenberch moest de uitspelende ploeg in de achtervolging. En dat deed Feyenoord ook na rust, want het spelbeeld veranderde totaal en de ploeg speelde een ijzersterke tweede helft. Zo kreeg Feyenoord meerdere malen de kans om gelijk te komen, en dat leek even te gebeuren na een afgekeurde treffer van Nicolai Jørgensen. Kansen voor aanvoerder Steven Berghuis en de ingevallen Luis Sinisterra werden niet verzilverd. Naast het puntenverlies, zakte Feyenoord door deze nederlaag naar de vierde plaats op de Eredivisie-ranglijst.

Vormdip

De enige manier om de kater van de verloren Klassieker weg te spoelen, was met een overwinning. Dit deed Feyenoord ook in het thuisduel met Heracles Almelo (3-2), maar de euforie duurde niet lang. Vier dagen later stond de volgende topwedstrijd alweer op het programma. AZ kwam op bezoek in De Kuip en bleek al snel een beter strijdplan te hebben. Feyenoord moest daardoor drie keer in de achtervolging en wist maar twee keer een aansluitingstreffer te maken (2-3). Een aantal dagen later zakte Feyenoord compleet door het ijs in het noorden. Ook sc Heerenveen bleek een beter strijdplan te hebben en dit resulteerde in een 3-0 achterstand na de eerste 45 minuten. Het was tevens ook de eindstand die voor onrust zorgde binnen het team.

Sportief herstel

Er werd gezocht naar sportief herstel en dat kwam er tegen PSV. De laatste topper van de maand januari werd met strijd en effectiviteit beslist. De Eindhovenaren hadden geen antwoord op de razendsnelle counteraanvallen van Feyenoord die zorgden voor een comfortabele 3-0 voorsprong bij rust. Het uitspelen van de wedstrijd was een koud kunstje voor de mannen van Dick Advocaat en met een 3-1 uitslag kan de ploeg tevreden terugkijken op de gewonnen kraker. Het team is met deze overwinning AZ gepasseerd in de ranglijst en staat op een vierde plek met 38 punten.